Tips Vrouwen

Help, mijn matcha schuimt niet

Help, mijn matcha schuimt niet

Schuimt je matcha thee niet? Er zijn wel meerdere mensen die hier af en toe problemen mee hebben. De meeste mensen houden toch van dat extra beetje schuim op hun matcha thee. Je probeert zelf matcha thee te maken en je krijgt maar geen schuimlaag. De schuimlaag is toch erg belangrijk wanneer je jouw matcha klaarmaakt, dit geeft net die special touch. Voor het verkrijgen van de schuimlaag moet je je matcha kloppen. Maar dat is niet de enige reden waarom het schuim ontstaat. De schuimlaag ontstaat door een bestanddeel in de matcha thee, namelijk, saponine. Het is eigenlijk simpel: hoe beter de kwaliteit van jouw matcha poeder is, hoe meer saponine er in jouw matcha zit. Dus hoe beter de kwaliteit, hoe meer schuim.

De kwaliteit van de matcha

Kwaliteit boven alles! Matcha van mindere kwaliteit schuimt niet of amper. Daar kan je niet omheen. Je kan goedkopere matcha gemakkelijk gebruiken in de keuken voor bepaalde gerechten of drankjes, denk maar aan een matcha latte of een matcha cake, maar het is niet aangeraden om hier echt matcha thee van te zetten. Het kan wel, maar het heeft een bittere nasmaak en uiteraard zit er geen schuimlaag op. Bij matcha van goede kwaliteit krijg je een heel ander smakenpalet. Ga je voor een premium matcha dan krijg je wel het gewenste effect zoals een dikke schuimlaag en een heerlijke smaak, niet te vergelijken met de matcha van mindere kwaliteit. Je geeft dus liefst een beetje meer centjes uit aan je matcha om er optimaal van te kunnen genieten.

Matcha zeven

Het zeven van matcha is een belangrijke stap in het proces van de matcha thee die veel mensen overslaan. Naast de kwaliteit, zijn er namelijk nog meer factoren die invloed kunnen hebben op de schuimlaag van je matcha. De matcha zeven is er daar een van. Zorg ervoor dat je de juiste klopper hebt en de juiste matcha kom. Wanneer je de matcha zeeft voor er water aan te pas komt, voorkom je dat er brokjes in de matcha thee zitten. Hoe fijner het matcha poeder, hoe makkelijker dit gepaard gaat met water, hoe makkelijker je het kan kloppen en hoe makkelijker er een schuimlaag ontstaat. Het is dus zeer belangrijk deze stap niet over te slaan als je een echte schuimlaag wilt. Heb je geen zeef maar wel een klopper, druk dan de matcha lichtjes fijn met klopper, zo voorkom je dat er dikke brokjes matcha thee blijven drijven. Het mag niet klonteren.

Heet water is de sleutel tot een goede matcha

Voor matcha thee heb je geen kokend water nodig, dit maakt zowel de structuur van de matcha kapot, alsook de smaak. Een lage temperatuur is dan ook weer geen goed idee, want dan krijg je geen schuimlaag. Kouder water reageert niet op de bestanddelen van matcha. Het is dus belangrijk om heet water toe te voegen, dat niet kookt. Op die manier krijg je de beste matcha en dus ook de heerlijke schuimlaag. Voilà, als je al onze tips volgt krijg je de allerlekkerste matcha thee met een heerlijke schuimlaag, perfect zoals hij hoort te zijn. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *