Tips

Dit is waarom schrijven goed is voor de gezondheid

Dit is waarom schrijven goed is voor de gezondheid

De laatste jaren is schrijven met pen en papier steeds meer naar de achtergrond verdwenen. Tegenwoordig gebruiken we onze fijne vulpen bijna niet meer. Alles gebeurt via het toetsenbord of de smartphone. En hoewel de digitalisering van onze samenleving ook heel veel voordelen biedt, zijn er nog steeds van die dingen die beter niet vergeten kunnen worden. Zo ook schrijven. Maar waarom eigenlijk?

Het geschreven woord kent veel voordelen. Vooral op cognitief vlak. Onderzoekers wezen onderwijsinstanties er al eerder op dat schrijven niet vergeten mag worden. Door goed te leren schrijven kan men betere hersenverbindingen maken, waardoor leren gemakkelijker wordt en de creativiteit geprikkeld wordt. Daarnaast onthoud je informatie beter wanneer je deze met pen noteert. Kortom, op cognitief vlak zijn er genoeg redenen om in de pen te kruipen. Maar wist je dat schrijven volgen wetenschappers ook goed is voor de gezondheid? In dit artikel vertellen we hoe dat precies komt.

Fysieke wonden genezen sneller

Wie een traumatische ervaring heeft doorgemaakt zal vaak de tip krijgen om de gevoelens en ervaringen op te schrijven. Door alle zaken voor jezelf op papier te zetten zal het verwerkingsproces sneller en beter op gang komen. Hoewel iedereen hier wel van op de hoogte is, weten maar weinig mensen dat ook fysieke wonden sneller kunnen genezen door te schrijven met een Parker pen van Pwakkerman.com.

In Nieuw-Zeeland is er een onderzoek gedaan onder twee verschillende groepen proefpersonen. De ene groep kreeg de taak om zoveel mogelijk te schrijven over de emoties, de gevoelens en eventuele traumatische ervaringen. De andere groep kreeg de taak om over alles behalve gevoelens te schrijven. Nadat de proefpersonen deze opdracht voltooid hadden, werd er een huidbiopt afgenomen. Hierdoor ontstaat een wondje op de huid. In de dagen die daarop volgden hielden de onderzoekers het herstelproces bij. Het resultaat was verbluffend! Bij de eerste groep genas men opvallend sneller dan bij de andere groep. Hieruit kunnen we stellen dat zelfs fysieke wonden sneller kunnen genezen. Simpelweg door meer te schrijven.

Goed voor de nachtrust

Veel mensen kampen tegenwoordig met slaapproblematiek. De afgelopen jaren kloppen mensen steeds vaker aan bij de huisarts. Ze slapen slecht of maken simpelweg te weinig uur. Vaak ontstaat dit door piekeren. Hoewel huisartsen vaak te snel slaapmedicatie voorschrijven is er een nog veel simpelere methode om beter te slapen. Door te schrijven kan jij jouw nachtrust een enorme boost geven.

Slaap je slecht? Dan loont het zeker om in je montblanc van Pwakkerman te klimmen en je gevoelens en gedachtes op papier te zetten. Uit onderzoek blijkt dat een kwartiertje schrijven voor het slapengaan al kan helpen om beter te slapen.

Schrijven maakt optimistischer

Wist je dat schrijven met een Waterman pen ook nog eens veel optimistischer kan maken? Probeer minimaal één keer in de week eens in de pen te klimmen en op te schrijven waar je dankbaar voor bent of wat je gelukkig maakt. Je kunt hier ook je dag mee beginnen. Door dit telkens voor jezelf op te schrijven zal je merken dat – zelf op de meest ellendigste dag – je veel hebt om gelukkig om te zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dit regelmatig doen over het algemeen veel positiever in het leven staan. En een positieve geest is ook van positieve invloed op de algehele gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *